Om een klassiek witbrood te maken heb je 4 ingrediënten nodig: bloem, water, bakkersgist en zout. Dat is alles! Laten we bij het begin beginnen door te kijken naar de verschillende soorten meel. Als je denkt dat je een heerlijk broodje gaat maken met het meel dat je in je kast hebt, zeg ik je: nee, nee, nee!
Weet dat er een overvloed aan meel en bloemsoorten zijn en dat ze niet allemaal brood maken.
Voor bloem staat op de verpakking meestal tarwebloem. Patentbloem is voor een witbrood.
Meel of volkorenmeel gebruik je om bruinbrood of volkorenbrood te maken.

Bij de molenaar kan je verschillende soorten meel kopen.
volkorentarwemeel
gebuild tarwemeel of meel voor bruin brood
lemairemeel
Zeeuws tarwemeel of -bloem
speltmeel of speltbloem
tarwebloem
patentbloem
zelfrijzend bakmeel
Meel wordt verkocht in vier basis uitvoeringen:
zuiver meel (dus zonder toevoegingen)
premix (met broodverbeteraar maar zonder zout en gist)
broodmix (met broodverbeteraar, zout en gist)
fantasienamen meel (meestal met broodverbeteraar, zout en gist)
Er zijn ook "speciale brood" -mengsels die al een kant-en-klaar mengsel bevatten dat alleen gehydrateerd moet worden. Soms zit er zelfs de gist al in verwerkt. Je vindt er verschillende merken, verschillende specialiteiten (witbrood, ciabatta, zwartbrood ...). Volg de aanwijzingen op de verpakking, het werkt over het algemeen helemaal niet slecht.

Ik geef je de basistechniek die heel goed werkt: meng 500 g bloem en 10 g zout. Voeg vervolgens de 10 g gedroogde bakkersgist en 320 g water toe. Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Kneed tot je een zacht deeg krijgt. Als je de moedige optie "Ik doe alles met de hand" kiest, dan moet je een goed half uur kneden. Plaats vervolgens het deeg in een kom, bedek het met een vochtige doek en laat het in gematigde temperatuur en weg van tocht rijzen. Wanneer het deeg dan verdubbeld is, plaatst je het op het met bloem bestoven werkoppervlak. Kneed de lucht eruit en vorm tot een grote deegbal. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en laat 30 minuten rijzen en verwarm dan je oven voor op 250 ° C.
Zet met behulp van een broodmes een kruis in het deeg , plaats een kleine kom met water in de lekbak (om stoom te creëren) en schuif het brood halverwege in de oven. Verlaag na 10 minuten de temperatuur met 20 ° C en verlaag 5 minuten voor het einde opnieuw met 20 ° C. De baktijd hangt natuurlijk ook af van de grootte van uw brood. Wacht ongeveer 20 tot 30 minuten.
Een tip om te controleren of het brood klaar is: klop zachtjes met uw hand op de bodem van het brood: het moet hol klinken. Laat je brood tenslotte afkoelen op een rooster.

Varieer met ingrediënten.
Als je de basistechniek eenmaal hebt geleerd, kan je je fantasie de vrije loop laten gaan: zoet of hartig brood, voeg zaden toe (sesam, komijn of zonnebloempitten, enz.), kruiden, gedroogd of vers fruit, chocoladestukjes, kaas etc.
Vervang voor zoete broodjes de suiker door honing, rijststroop, ahornsiroop.
Je kunt ook spelen op de gebruikte vloeistof: vervang het water of een deel van het water door melk, kokosmelk, haver- of hazelnootmelk, olijfolie, hazelnoten of argan .... Varieer ook de vormen: broodjes, lang, kort, rond brood.
